Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
 
  
Zavičajni muzej Slatina arrow Edukacijske aktivnosti arrow Čuvajmo tradicijsku baštinu – krznarski obrt
Čuvajmo tradicijsku baštinu – krznarski obrt PDF Ispis E-mail

  krznarski obrt Na razvoj i kulturološki izgled Slatine utjecalo je više faktora; geografski položaj, povijesne okolnosti, tradicija… Jedan od faktora bio je pojava i razvoj obrtništva u gradu. Sa svojim skromnim početcima započeli su gospodarski razvoj ne samo Slatine nego i njezine okolice. Na razglednicama središta Slatine iz prvih desetljeća 20. stoljeća dominiraju niske prizemnice s brojnim trgovačkim i obrtničkim radnjama. U registru obrtnika iz početka 20. stoljeća spominju se: krznar, užar, licitar, kotlar, klompar, šuster, stolar, krojač, kovač, češljar, četkar, opančar, lončar, brijač… ukupno 387 obrtnika na širem slatinskom području. Svi oni su svojim radom i utjecajem pridonijeli formiranju kulturne, povijesne, etničke i etnografske slike ovog prostora. Većina obrta je egzistirala do sredine ili kraja 20. stoljeća. Jedan od rijetkih obrtnika koji je i dalje aktivan je krznarski obrt obitelji Gribl u Slatini. Zbog svog značaja obrt je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem: Z- 3611.

 Obitelj Gribl pokrenula je krznarski obrt dvadesetih godina prošlog stoljeća. Začetnik obrta bio je Dragutin Gribl rođen 1893. godine u Mikleušu, koji je po doseljenju u Slatinu otvorio krznarski obrt. Od 1952. godine, u radionici radi i Dragutinov sin Slavko, koji nakon smrti oca nastavlja obrt. Treća generacija krznara u obitelji Gribl je današnji krznar Vlatko Gribl.
Tijekom 2019. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Slatina financirali su program „Čuvajmo tradicijsku baštinu – krznarski obrt“ kroz koji je dokumentirana obrada janjećeg krzna, te izrada tradicijskog odjevnog predmeta kožuha. Kroz videozapis i fotografije cilj je informirati lokalnu zajednicu o krznarskom obrtu, radu i njegovom značaju za širu društvenu zajednicu. Ujedno želja nam je potaknuti zajednicu na očuvanje nematerijalne kulturne baštine kao identiteta ovog prostora.

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

 

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture