Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti arrow Ovce koje piju more
Ovce koje piju more PDF Ispis E-mail

 Ovce koje piju more Zavičajni muzej Slatina poziva vas 1. lipnja 2019. godine u 19:00 h na otvorenje izložbe "Ovce koje piju more".
Izložba novinara i publicista Stanka Ferića «Ovce koje piju more» rezultat je intenzivnog istraživanja povijesti i kulturne baštine Kornata, otočja koje se nalazi unutar Šibensko-kninske županije. Fotografije na kojima je ovjekovječena ljepota kornatskog otočja, otočani, flora i fauna rezultat su vještog reportažnog oka Stanka Ferića koji se na Kornate uputio u potrazi za poslom. Kao i sve što nam je u životu nedovoljno poznato tako su i Kornati u svijesti građana Republike Hrvatske gledani kao nenaseljeno otočje na kojima nerijetko haraju požari, sunce nemilosrdno prži gotovo svaki oblik života (u nedostatku zelenila i nastambi). Vrhunac života predstavljaju ovce koje piju morsku vodu. Tako barem legenda kaže. Stanko Ferić se svojim dolaskom i privremenim životom na Kornatima uvjerio u sasvim suprotno. Kornati su itekako naseljeno otočje (preko sto obitelji živi u naseljima), na kojima je uspješno organiziran život. Osim u naseljenost otočja, Ferić se uvjerio da ovce ne piju morsku vodu. Osim turizma obitelji se bave i uzgojem ovaca, ugostiteljstvom, ribarstvom te prodajom voća i povrća.

Ferićeve fotografije organizirane u formi diptiha, triptiha i poliptiha istodobno pokazuju prirodne ljepote otočja, njihovu rustičnost i ljupku jednostavnost. Prikazana su naselja i obitelji koje žive u njima, njihovi običaji i način života. U dnu fotografija stoji naziv naselja što promatraču upotpunjuje fond informacija o Kornatskom otočju. Ferićeve fotografije ujedno su dokumentarnog i edukativnog karaktera, lišene umjetničkog popravljanja i nadopunjavanja. U službi su dokumenta koji je zabilježio utiske o sredini, njezine specifičnosti, ljepote, ali i poteškoće (prirodna izoliranost, izoliranost koja je rezultat političkih prilika i centralizacije države) s kojima se otočani susreću. Preko fotografija Ferić nam prepričava životnu priču svake od obitelji koja bez obzira na poteškoće (ponekad i surovost života na otoku) cijene život na Kornatskom otočju te vide svijetlu budućnost sredine.
Čistoća i jasnoća formi koje je Ferićev fotoobjektiv definirao, boja koja jasnoćom i intenzitetom hipnotizira promatrača sugeriraju doista prirodnu ljepotu otoka o kojima ipak netko brine, a to su žitelji naselja i njihove ovce koje ipak ne piju morsku vodu.
 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture