Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti arrow Ovce koje piju more
Ovce koje piju more PDF Ispis E-mail

 Ovce koje piju more Zavičajni muzej Slatina poziva vas 1. lipnja 2019. godine u 19:00 h na otvorenje izložbe "Ovce koje piju more".
Izložba novinara i publicista Stanka Ferića «Ovce koje piju more» rezultat je intenzivnog istraživanja povijesti i kulturne baštine Kornata, otočja koje se nalazi unutar Šibensko-kninske županije. Fotografije na kojima je ovjekovječena ljepota kornatskog otočja, otočani, flora i fauna rezultat su vještog reportažnog oka Stanka Ferića koji se na Kornate uputio u potrazi za poslom. Kao i sve što nam je u životu nedovoljno poznato tako su i Kornati u svijesti građana Republike Hrvatske gledani kao nenaseljeno otočje na kojima nerijetko haraju požari, sunce nemilosrdno prži gotovo svaki oblik života (u nedostatku zelenila i nastambi). Vrhunac života predstavljaju ovce koje piju morsku vodu. Tako barem legenda kaže. Stanko Ferić se svojim dolaskom i privremenim životom na Kornatima uvjerio u sasvim suprotno. Kornati su itekako naseljeno otočje (preko sto obitelji živi u naseljima), na kojima je uspješno organiziran život. Osim u naseljenost otočja, Ferić se uvjerio da ovce ne piju morsku vodu. Osim turizma obitelji se bave i uzgojem ovaca, ugostiteljstvom, ribarstvom te prodajom voća i povrća.

Ferićeve fotografije organizirane u formi diptiha, triptiha i poliptiha istodobno pokazuju prirodne ljepote otočja, njihovu rustičnost i ljupku jednostavnost. Prikazana su naselja i obitelji koje žive u njima, njihovi običaji i način života. U dnu fotografija stoji naziv naselja što promatraču upotpunjuje fond informacija o Kornatskom otočju. Ferićeve fotografije ujedno su dokumentarnog i edukativnog karaktera, lišene umjetničkog popravljanja i nadopunjavanja. U službi su dokumenta koji je zabilježio utiske o sredini, njezine specifičnosti, ljepote, ali i poteškoće (prirodna izoliranost, izoliranost koja je rezultat političkih prilika i centralizacije države) s kojima se otočani susreću. Preko fotografija Ferić nam prepričava životnu priču svake od obitelji koja bez obzira na poteškoće (ponekad i surovost života na otoku) cijene život na Kornatskom otočju te vide svijetlu budućnost sredine.
Čistoća i jasnoća formi koje je Ferićev fotoobjektiv definirao, boja koja jasnoćom i intenzitetom hipnotizira promatrača sugeriraju doista prirodnu ljepotu otoka o kojima ipak netko brine, a to su žitelji naselja i njihove ovce koje ipak ne piju morsku vodu.
 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture