Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti arrow Otvorenje izložbe «Ribički pribor kao kolekcionarska strast»
Otvorenje izložbe «Ribički pribor kao kolekcionarska strast» PDF Ispis E-mail

 Image  U Zavičajnom muzeju Slatina 4. rujna u 19 sati otvorena je izložba Branka Marendića, Slatinčanina kolekcionara starog ribičkog pribora. Na početku otvorenja izložbe prisutne je u ime ravnateljice Zavičajnog muzeja Slatina Dragice Šuvak pozdravila kustosica Martina Gavran. Potom je izložbu predstavio Branko Marendić koji je ukratko objasnio motive za skupljanje antikvitetnog ribičkog pribora starosti u rasponu od početka 20. st. pa sve do osamdesetih godina 20. st., a na kraju je otvorio i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić. Među prisutnima bio je i predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever koji je naglasio značaj Brankove kolekcije ne samo za povijest lokalnog ribolova nego i za budući Muzej ribolova koji će se otvoriti u bliskoj budućnosti.

ImageU dvije izložbene dvorane prezentirane su različite vrste ribičkoga pribora, i to različite produkcije (njemačke, američke, japanske,...) poput štapova, rolera, mamaca i varalica. Predmeti su grupirani po kategorijama i godinama proizvodnje, a da se pojača dojam priče o ribičkog priboru na nekoliko stolova postavljeni su tanjuri s motivom riba, pribor za jelo s motivom riba, ribički časopisi i kalendari, a u uglovima prostorija postavljeni su kotlići za kuhanje fiša te klasična oprema svakoga ribiča (odjeća, kutije za mamce, za jelo, gumene čizme i peraje). Zidovi izložbenog prostora također su iskorišteni za potrebe izložbe, i na njih su postavljeni plakati s vrstama riba, i to onih koje obitavaju u jezerima i rijekama na ovim prostorima, a ambijent je dodatno obogaćen drvenim reljefima s motivom ribara i riba.

Image Atmosferu na otvorenju izložbe, osim dobro raspoloženog kolekcionara Branka Marendića i njegove obitelji koja mu je pomogla pri postavljanju izložbe, podignuli su tamburaši i hrana koju  je, između ostaloga, pripremila obiteljska prijateljica Ljiljana Peretin.

Image 

 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture