Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti arrow Otvorenje izložbe «Ribički pribor kao kolekcionarska strast»
Otvorenje izložbe «Ribički pribor kao kolekcionarska strast» PDF Ispis E-mail

 Image  U Zavičajnom muzeju Slatina 4. rujna u 19 sati otvorena je izložba Branka Marendića, Slatinčanina kolekcionara starog ribičkog pribora. Na početku otvorenja izložbe prisutne je u ime ravnateljice Zavičajnog muzeja Slatina Dragice Šuvak pozdravila kustosica Martina Gavran. Potom je izložbu predstavio Branko Marendić koji je ukratko objasnio motive za skupljanje antikvitetnog ribičkog pribora starosti u rasponu od početka 20. st. pa sve do osamdesetih godina 20. st., a na kraju je otvorio i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić. Među prisutnima bio je i predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever koji je naglasio značaj Brankove kolekcije ne samo za povijest lokalnog ribolova nego i za budući Muzej ribolova koji će se otvoriti u bliskoj budućnosti.

ImageU dvije izložbene dvorane prezentirane su različite vrste ribičkoga pribora, i to različite produkcije (njemačke, američke, japanske,...) poput štapova, rolera, mamaca i varalica. Predmeti su grupirani po kategorijama i godinama proizvodnje, a da se pojača dojam priče o ribičkog priboru na nekoliko stolova postavljeni su tanjuri s motivom riba, pribor za jelo s motivom riba, ribički časopisi i kalendari, a u uglovima prostorija postavljeni su kotlići za kuhanje fiša te klasična oprema svakoga ribiča (odjeća, kutije za mamce, za jelo, gumene čizme i peraje). Zidovi izložbenog prostora također su iskorišteni za potrebe izložbe, i na njih su postavljeni plakati s vrstama riba, i to onih koje obitavaju u jezerima i rijekama na ovim prostorima, a ambijent je dodatno obogaćen drvenim reljefima s motivom ribara i riba.

Image Atmosferu na otvorenju izložbe, osim dobro raspoloženog kolekcionara Branka Marendića i njegove obitelji koja mu je pomogla pri postavljanju izložbe, podignuli su tamburaši i hrana koju  je, između ostaloga, pripremila obiteljska prijateljica Ljiljana Peretin.

Image 

 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture