Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
Zavičajni muzej Slatina arrow Izložbe arrow Izložba Miroslava Benakovića
Izložba Miroslava Benakovića PDF Ispis E-mail

Izložba Miroslava Benakovića Izložba skulptura osječkog kipara (i višeg restauratora za metal, drvo, staklo i keramiku u Muzeju Slavonije u Osijeku) Miroslava Benakovića prezentirat će raspela i skulpture koje prikazuju dijelove iz ciklusa Kristove muke. Kroz izložbu prezentirat će se simbolika križa kao kršćanskog znaka, ali i kao znaka koji je postojao puno prije formacije kršćanstva (u Egiptu, Indiji, Kini,..). Radionica koja pripada Muzeju Slavonije (gdje radi kao viši muzejski preparator za keramiku, metal, drvo i kamen) i privatna radionica istodobno su obrtnička mjesta i umjetnički ateljei, mjesta gdje nastaju pomno promišljena i izvedena skulptorska djela.

Izložba Miroslava Benakovića Na pitanje u čemu i u kome vidi uzor(e), gdje pronalazi inspiraciju odgovorio je «Nigdje i ni u kome, šetnje gradom i izvan grada omogućavaju mi pronaći materijal za izradu skulptura, a inspiracija dođe kada dobijem materijal u ruke». I doista, inteligentno i ingeniozno spaja tradicionalne i moderne materijale, iskorištava one materijale koji zbog oštećenja ili drugih nepravilnosti završe u smeću. Možemo slobodno zaključiti da potonjima udahnjuje život stvarajući oblike i dajući im novi kontekst. Primjerice, iz grane u koju je udario geler granate izradio je lik raspetoga Krista, što bi se moglo protumačiti da je odbačenom i oštećenom komadu drveta Miroslav udahnuo život načinivši lik Spasitelja koji je za čovjeka primio najveće udarce i koji je umro radi otkupljenja čovjekove duše. Osjeća materijal onako kako ga osjeća svaka osoba koja stvara rukama. Uspješno izrađuje skulpture od plastike, kombinacije žica i tkanine jednako kao što ih izrađuje od drveta, željeza ili terakote. Osjeća koji materijal može koju priču ispričati, koji može dati bolji uvid u emocionalna stanja figura koje prikazuje. Sklon je ekspresivnom izričaju, ne samo u religioznoj skulpturi, a u nekim profanim temama iz ekspresivnosti proizlazi i karikatura.

Radeći skulpture Krista iz ciklusa Pasije koristi željezo kao materijal i mramor kao podlogu. Služi se iglama, rezačima i brusilicama da bi izradio najsitnije detalje poput kose, kostiju stopala i šaka, fizionomije lica. Figure su izdužene, naglašena je mršava i ispaćena fizionomija, ne skriva poteze dlijetom ili brusilicom koji pojačavaju ekspresivnost koja pak gradi dramatičnost prizora/prikaza, zorno prezentira realnu patnju i bol koju Krist osjeća kao čovjek. Koristeći žice preko kojih djelomično lijepi tkaninu koju potom boja zlatnom bojom sugerira defiguraciju i propadanje mesa, dok duša koja napušta tijelo postaje vječna i besmrtna. Kod Miroslavovih skulptura dolazi do izražaja dualnost prikazivanog i transcendirajućeg, konkretnog i metafizičkog, tjelesnog i božanskog, ono što je u skladu s tumačenjem križa kao simbola koji znači i početak i kraj (smrt-život).

Martina Gavran, mag. hist. art.
 
Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture