Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti arrow Izložbom “Misija” započeo program 23. Dana Milka Kelemena
Izložbom “Misija” započeo program 23. Dana Milka Kelemena PDF Ispis E-mail

 Izložbom “Misija” započeo program 23. Dana Milka Kelemena U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja u Slatini jučer je otvorena izložba pod nazivom “Misija” suvremenog hrvatskog umjetnika ZDRAVKA MILIĆA. Izložba je uvodni program 23. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Kustosica izložbe i autorica predgovora u katalogu je Višnja Slavica Gabout, koja je autora i njegove radove kratko predstavila prilikom otvaranja izložbe.

„Zdravko Milić, slikar specifičnog autorskog izričaja, na suvremenoj likovnoj sceni djeluje više od četiri desetljeća. Već zarana se na njoj profilirao kao umjetnik angažirano-kritičke orijentacije i Anti globalističkog, eko-osviještenog stava, koji problematizira teme okoliša, tehnologije, tehnokulture i egzistencijalnog opstanka, a posljednjih godina i čovjekova postanka (zagovarajući u ovom potonjem teorije Ickea i Sichina), pa je svoje ideje i uvjerenja dosljedno vizualno eksplicirao s jedne strane u poznatim ciklusima pejzaža (eko-pejzaži, tehno-pejzaži, fliper-pejzaži, digitalni-pejzaži), a s druge u intrigantnim i značenjski višeslojnim drom-ciklusima (Papirodrom, Turadrom, Monolitdrom, Nefilodrom, Thetadrom, Terradrom, Angelusdrom…).

Izložbom “Misija” započeo program 23. Dana Milka Kelemena Ono što ga u posljednje vrijeme najviše okupira je misterij ekstraterestijalnih bića i koncept njihove misije na ovaj planet, pa to kao problemsku temu razvija kroz nekoliko posljednjih drom-ciklusa. U njegovim radovima ovi nebeski putnici istodobno su opipljiva i neopipljiva bića; i supstancijalna i eterična; i primordijalna i tehnicistička. Nekad su humanoidni, nekad tehnoidni; nekad nalik anđelima, nekad kiborzima …”

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. godine. Diplomirao je slikarstvo 1977. godine na Accademia di Belle Arti u Veneciji, u klasi prof. Carmela Zotti-a. Struĉno je usavršavao mozaik 1988. godine. na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu, u klasi prof. Ricarda Licate. Od 1978. do 2006. godine djelovao je kao samostalni umjetnik. Od 2006. godine stalno je zaposlen na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, prvo kao docent, a sada u zvanju redovitog profesora, predajući na kolegijima Slikarstvo i Mozaik.

Okupljene je u ime gradonačelnika Denisa Ostrošića pozdravila gradska vijećnica  Martina Tepeš koja je i otvorila izložbu.

Izložba „Misija” Zdravka Milića moći će se razgledati u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina u radno vrijeme muzeja: utorkom, četvrtkom, petkom i subotom od 9 do 14, a srijedom od 9 do 19, dok je muzej nedjeljom, ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima zatvoren.

(mk / Foto: Marijo Kokorić)

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image Image

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture