Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti arrow Izložba “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“
Izložba “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“ PDF Ispis E-mail

  Izložba “Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“Večer uoči znanstvenog skupa pod nazivom „Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme“, župnik voćinski i dekan Slatinskog dekanata vlč. Mladen Štivin otvorio je u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina izložbu istog naslova. O životu voćinskog i slatinskog župnika Julija Bürgera, njegovu doprinosu razvoju vjerskog i društvenog života u župama u kojima je djelovao i njegovoj tragičnoj smrti kao žrtve partizanskog zločina 1944. godine govorila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak.

– Izložba fotografijama i dokumentima prati život i djelo Julija Bürgera i drago mi je da smo uspjeli kroz prikupljene materijale prikazati njegov vjerski i duhovni život, uspostavljanje dvaju samostana u Slatini, nastojanje da se što više vjernika laika uključi u život Crkve, kao i društveni život mjesta (obnova rada pjevačkog društva „Zrinski“ i osnivanje pjevačkog društva u župnoj crkvi).

Ravnateljica je istaknula da je Bürger 1923. godine dolaskom u Slatinu u crkvi zatekao samo glavni oltar sv. Josipa pa je pred njim bilo uspostavljanje vjerskog života i opremanje župne crkve. Uz njegovo ime veže se postavljanje dva oltara – Srca Isusova i Bezgrešnog začeća, nabava orgulja, nabava zvona i opremanje crkve liturgijskim i tekstilnim predmetima.

– Nadam se da  će na ovom znanstvenom skupu biti izneseni novi podaci o njegovu životu u Slatini i općenito o životu u Slatini u to vrijeme, ali također da će ovaj skup, kao i izložba, biti poticaj mladim povjesničarima, mladim stručnjacima u slatinskom kraju, da se upuste u daljnja istraživanja, jer ovo što ćemo mi ovdje reći sigurno neće biti posljednja riječ.

– Čestitam svima koji su radili na ovom projektu i zahvaljujem se na svemu što su učinili. Podržavam ih da i dalje čine ovakve stvari, kojima ćemo razotkrivati neke detalje naše povijesti i naše prošlosti, ispravljati ih i stavljati ih na prava mjesta, rekao je voćinski župnik Štivin otvarajući izložbu.

Značenje znanstvenog skupa istaknuli su gradonačelnik Ivan Roštaš i dopredsjednica Matice hrvatske Ogranak Slatina Ksenija Vujanović Juras, a svečanost otvorenja izložbe pjesmom su uveličali članovi slatinskih crkvenih zborova pod ravnanjem Darija Vrbaslije.

Nazočni su bili prvi vikar Požeške biskupije i voditelj izgradnje voćinske crkve mons. Jozo Devčić, slatinski župnici Dragan Hrgić i Nikola Jušić, vrhovna glavarica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci sestra Nives Stubičar i časne sestre Družbe iz Rijeke i Slatine, predstavnici društvenog i gospodarskog života Slatine i brojni građani.  


Katalog izložbe

 

(P. Žarković – Glas Slavonije / Foto: Marijo Kokorić)

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image 

 

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture