Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
 
Zgrada muzeja 
Zavičajni muzej Slatina arrow Muzej arrow Povijest muzeja
Povijest muzeja PDF Ispis E-mail
 
Kuriji  Draškovićev „Dvorac“Zavičajni muzej Slatina osnovan je 1985. godine. Dvadeset i dvije godine djelovao je u sastavu druge ustanove – Narodnog sveučilišta, Centra za kulturu, Pučkog otvorenog učilišta Slatina. Kao samostalna ustanova osnovan je 2006. godine. Za smještaj zbirki kao i za izložbe koristio je kroz svoju kratku povijest više gradskih prostora. U vrijeme osnivanja prvi je prostor imao u manjem povijesnom zadanju - kuriji Draškovićev „Dvorac“, 
koji je neposredno prije toga obnovljen. U njemu je uz muzejski prostor bio i prostor Gradskog amaterskog kazališta, kao i vjenčana dvorana. Muzej je obavljao svoju djelatnost isvoj zadatak sakupljanja, čuvanja i obrade slatinske kulturne baštine u tome objektu do 1991. godine.U ratnim uvjetima 1991. godine muzejska je građa sklonjena na sigurnija mjesta u gradu, a sam je objekat pretrpio velika oštećenja i nije se više mogao koristiti.
 
ImageZbirke su smještene u prostorije Doma kulture i ostale raspoložive prostore u gradu. Bivši „Mliječni restoran“, u suterenu iste zgrade, 1999. godine je adaptiran u prostor za povremene izložbe, gdje je organizirano oko 150 izložbi različite vrste i tematike.
Zavičajni muzej Slatina je muzejska ustanova kompleksnog tipa koja sakuplja, čuva i izlaže na povremenim izložbama predmete prirodne, materijalne i duhovne kulturne baštine koje potječu s područja grada Slatine i općina Čađavice, Sopja, Nove Bukovice, Mikleuša i Voćina.
 
ImageMuzej će bogatu kulturnu baštinu slatinskog kraja pokazati u stalnom postavu koji se priprema u zgradi „stara škola“. Ovaj reprezentativni objekat iz 19. stoljeća u središtu Slatine u potpunosti se obnavlja od 1998. godine uz stručni nadzor konzervatora i zaštitara graditeljske baštine. Zavičajni muzej Slatina bit će u tom vrijednom i prepoznatljivom slatinskom objektu tek jedan od stanara, a koristit će ukupno oko 1. 1000m2 prostora. Slatinski je Muzej nakon dvadeset pet godina djelovanja kao „muzej iza zavjese“ svečano postao prvi stanar „stare škole“ i ,konačno, dobio svoje prostorije 11. ožujka 2009. godine. U prizemlju je uređen pristupni dio u Muzej, ured, garderoba te prostor za povremene izložbe. Dalje slijedi uređivanje potkrovlja gdje će biti stalni postav, čuvaonica muzejskih predmeta, radne prostorije zaposlenika, radionica muzejskog tehničara, stručna muzejska knjižnica te višenamjenska prostorija – igraonica ili učionica.
 
ImageČinjenica da objekat zbog svojih nekadašnjih sadržaja ima naziv i „stara škola“ odredila je polaznu osnovu za formiranje muzeološke koncepcije stalnog postava – školsku svjedodžbu iz 1915. i 1932. godine. U skladu s tim muzejskim predmetom određene su tematske jedinice: „Prirodopis“, „Povijest“, „Vjeronauk“, „Kućanstvo“, „Ručni rad djevojčica“, „Školski vrt i pčelinjak“, „Književnost – narodni jezik“, „Crtanje“, „Glazbeni“, „Računarstvo“ i „Praktični rad dječaka“. Muzeološka je koncepcija izrađena na temelju povijesne, prirodne i kulturne baštine Slatine i slatinskog kraja, a postav će biti tako kocipiran da će pojedine dijelove biti moguće povremeno mijenjati ili nadopunjavati bez straha da će se narušiti cjelina postava. Muzeološka je koncepcija ZMS prihvaćena na sjednici Hrvatskog muzejskog vijeća 2003. godine. Recenzenti su bili dr.sc. Žarka Vujić i dr. sc. Zoran Grijak.
 
ImageIza Zavičajnog muzeja Slatina je 25 godina punih rada na prikupljanju građe, obradi te građe i planiranju stalnog postava te razvijanju muzejske djelatnosti. Osim kontinuirane skrbi za slatinsku kulturnu baštinu zapamćeni su i mnogi radosni trenuci otkrivanja novih slatinskih kulturnih vrijednosti, susreti s novom građom, divnim sugovornicima, prijateljima i donatorima, uspostavljenoj suradnji s vrijednim suradnicima i dragocjenim stručnjacima.
 
ImageZavičajni je muzej Slatina čuvar slatinske prirodne, materijalne i duhovne kulturne baštine. On je javno dobro na usluzi svim građanima Slatine, slučajnim prolaznicima i đacima, najčešćim posjetiteljima njegovih izložbi. U stalnom će se postavu posjetitelji moći upoznati sa slatinskom tisućugodišnjom poviješću, njezinom bogatom kulturnom baštinom. Muzej će pokazati kulturni identitet Slatine i slatinskog kraja i definirati prepoznatljivost i posebnost Slatine i njezine kulture u širem hrvatskom krugu.
 
Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture