Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
Zavičajni muzej Slatina arrow Izložbe arrow Deseta Noć muzeja u Slatini
Deseta Noć muzeja u Slatini PDF Ispis E-mail

 

Deseta Noć muzeja u SlatiniU našem je Muzeju u petak, 30. siječnja, već tradicionalno obilježena još jedna Noć muzeja. Osnovna je ideja popularizacija muzeja ne samo kao edukativnih ustanova nego i kao prostora zabave i konstruktivnog provođenja slobodnog vremena, te kao glavnih točki kulturno-turističkih itinerara. U sklopu poticanja afirmacije i sjećanja na velike ljude hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti ove je godine Hrvatsko muzejsko društvo manifestaciju zamislilo kao posvetu Nikoli Tesli, njegovim izumima i otkrićima.

Tako je i u našem Muzeju održano vrlo posjećeno predavanje profesora Drage Klementa o općenito presudnom značaju Teslinih izuma za naš život, s naglaskom na njegove konceptualizacije bežičnog prijenosa energije, projekta koji bi značio sljedeću veliku revoluciju u povijesti civilizacije.

Deseta Noć muzeja u SlatiniDojmljivo predavanje autora i povjesničara Zdenka Samaržije pod nazivom “Kako istraživati ambijentalnu povijest“ bio je svojevrstan uvod u tematiku koju će profesor Samaržija razvijati kroz niz radionica namijenjenih povjesničarima amaterima i svim zaljubljenicima u povijest koje će se sljedećih mjeseci odvijati u Muzeju. Naime, radi se metodologiji istraživanja i pisanja povijesnih tekstova, te problemima koji se pritom javljaju. U ovom je predavanju, između ostaloga, bio naglasak na mogućnosti novog viđenja nekog problema, oslobođenog od uvriježenog promišljanja, da bismo se što više približili 'objektivnijoj' povijesnoj interpretaciji.

Kasnija projekcija filma u produkciji Felbar studija “Od carske željeznice do održivog razvoja turizma na području Szentlörinc-Slatina-Našice“ o međunarodnom projektu realiziranom u suradnji s Mađarima također je okupila veći broj znatiželjnika. Oni najuporniji mogli su sudjelovati u zanimljivom i sadržajnom stručnom vodstvu Dragice Šuvak kroz novootvoreni stalni postav našeg Muzeja.

Ovakav raznolik i bogat program Noći muzeja otvorili su mališani iz Dječjeg vrtića “Suncokret“ razigranom pjesmom “Pile“, a u izložbenom prizemnom prostoru postavljena je i fotografsko-dokumentarna izložba o 30 godina rada Zavičajnog muzeja. Za domjenak su se pobrinuli učenici Industrijsko-obrtničke škole u Slatini, a posjetitelji su se mogli osladiti i tortom slastičarnice “Tena“.

Na koncu, naša je evidencija pokazala da je u Noći muzeja sudjelovalo oko 350 posjetitelja, što svjedoči o postupno sve većoj prihvaćenosti i uspjehu ovakve manifestacije, dobrodošlom osvježenju u kulturnoj ponudi grada.

Vidimo se u Muzeju!

 

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture