Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
Etnografska zbirka
Zavičajni muzej Slatina arrow Zbirke arrow 5. Povijesna zbirka
5. Povijesna zbirka PDF Ispis E-mail
Povijesna zbirkaO samom izgledu Slatine i o razvoju mjesta kroz povijest govore predmeti svrstani u povijesnu zbirku. Na zemljovidima se prati razvoj imena Slatina od Zalathnoky, Szlatinaj, preko Podravska Slatina do današnje Slatine. Vrijeme velikih nemira, ratova i raseljavanja je razdoblje od 1543. do 1684. godine. Nakon toga je vremena ostalo malo sačuvanih materijalnih svjedočenja predosmanlijskoga razdoblja, ali zato mnogi toponimi i riječi. Promijenila se vjerska i nacionalna slika cijeloga kraja, koja Slatinu prati do najnovijih vremena.


Povijesna zbirkaVrijeme od XVIII. do XX. stoljeća područje je novih migracija stanovništva. Godine 1808. za vrijeme vlastelinske obitelji Pejačević (1750.-1841.), Slatina je dobila status trgovišta. Oni su započeli izgradnju mjesta, što su nastavili njemački knezovi Schaumburg – Lippe (1841.- 1914.). U njihovo vrijeme započela se značajnije razvijati industrija. Osnovane su prve tvornice (paromlin, pilana, ciglana, tvornica stakla na Zvečevu) osnovana je 1864. godine tvornica pjenušca u Slatini. Osnovane su prve pučke škole (Slatina, Voćin, Gornji Miholjac). Početkom XX. stoljeća osnovana je u Slatini škola na mađarskom nastavnom jeziku, a u Ivanbrijegu na njemačkom nastavnom jeziku. kroz Slatinu je prva željeznička pruga do Našica prošla 1885. godine. U Slatini su na poticaj obrtnika, vlastelinskih upravitelja, učitelja, svećenika ili trgovaca osnovane različite udruge: profesionalne, humanitarne, sportske, kulturne i sl., otvorene su obrtničke radionice, koje su imale alat, svoje memorandume, pečate, a dio njhovog inventara pohranjen je u slatinskom muzeju. Draškovići su kupili imaje 1914. i bili su mu vlasnici sve do Drugog svjetskog rata, tj. do nacionalizacije. 

Povijesna zbirkaVrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata značilo je smanjenje aktivnosti u gospodarskom i društvenom životu mjesta. Kroz to je vrijeme stradao velik broj Slatinčana u različitim domovinskim ili partizanskim postrojbama. Ovi potonji imali su svoja obilježja u socijalističkoj Jugoslaviji, ali stradali u domovinskim postrojbama nisu. Zbirku građe iz vremena Prvog i Drugog svjetskog rata čini arhivska građa, fotografije i predmeti. Vrijeme druge Jugoslavije dokumentirano je sa predmetima koji nose obilježje političkih zbivanja i vremena socijalizma. U vrijeme Domovinskog rata mnogi su Slatinčani bili članovi 136. brigade, koja je nakon oslobođenja slatinskog područja u prosincu 1991. godine bila i na drugim hrvatskim ratištima. Muzej ima vrijednu građu iz najnovije slatinske povijesti - vrijeme osnivanja samostalnosti Republike Hrvatske, 136. slatinske brigade, kao i iz najnovijih događanja u samostalnoj Republici Hrvatskoj..
 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture