Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
Etnografska zbirka
Zavičajni muzej Slatina arrow Zbirke arrow 5. Povijesna zbirka
5. Povijesna zbirka PDF Ispis E-mail
Povijesna zbirkaO samom izgledu Slatine i o razvoju mjesta kroz povijest govore predmeti svrstani u povijesnu zbirku. Na zemljovidima se prati razvoj imena Slatina od Zalathnoky, Szlatinaj, preko Podravska Slatina do današnje Slatine. Vrijeme velikih nemira, ratova i raseljavanja je razdoblje od 1543. do 1684. godine. Nakon toga je vremena ostalo malo sačuvanih materijalnih svjedočenja predosmanlijskoga razdoblja, ali zato mnogi toponimi i riječi. Promijenila se vjerska i nacionalna slika cijeloga kraja, koja Slatinu prati do najnovijih vremena.


Povijesna zbirkaVrijeme od XVIII. do XX. stoljeća područje je novih migracija stanovništva. Godine 1808. za vrijeme vlastelinske obitelji Pejačević (1750.-1841.), Slatina je dobila status trgovišta. Oni su započeli izgradnju mjesta, što su nastavili njemački knezovi Schaumburg – Lippe (1841.- 1914.). U njihovo vrijeme započela se značajnije razvijati industrija. Osnovane su prve tvornice (paromlin, pilana, ciglana, tvornica stakla na Zvečevu) osnovana je 1864. godine tvornica pjenušca u Slatini. Osnovane su prve pučke škole (Slatina, Voćin, Gornji Miholjac). Početkom XX. stoljeća osnovana je u Slatini škola na mađarskom nastavnom jeziku, a u Ivanbrijegu na njemačkom nastavnom jeziku. kroz Slatinu je prva željeznička pruga do Našica prošla 1885. godine. U Slatini su na poticaj obrtnika, vlastelinskih upravitelja, učitelja, svećenika ili trgovaca osnovane različite udruge: profesionalne, humanitarne, sportske, kulturne i sl., otvorene su obrtničke radionice, koje su imale alat, svoje memorandume, pečate, a dio njhovog inventara pohranjen je u slatinskom muzeju. Draškovići su kupili imaje 1914. i bili su mu vlasnici sve do Drugog svjetskog rata, tj. do nacionalizacije. 

Povijesna zbirkaVrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata značilo je smanjenje aktivnosti u gospodarskom i društvenom životu mjesta. Kroz to je vrijeme stradao velik broj Slatinčana u različitim domovinskim ili partizanskim postrojbama. Ovi potonji imali su svoja obilježja u socijalističkoj Jugoslaviji, ali stradali u domovinskim postrojbama nisu. Zbirku građe iz vremena Prvog i Drugog svjetskog rata čini arhivska građa, fotografije i predmeti. Vrijeme druge Jugoslavije dokumentirano je sa predmetima koji nose obilježje političkih zbivanja i vremena socijalizma. U vrijeme Domovinskog rata mnogi su Slatinčani bili članovi 136. brigade, koja je nakon oslobođenja slatinskog područja u prosincu 1991. godine bila i na drugim hrvatskim ratištima. Muzej ima vrijednu građu iz najnovije slatinske povijesti - vrijeme osnivanja samostalnosti Republike Hrvatske, 136. slatinske brigade, kao i iz najnovijih događanja u samostalnoj Republici Hrvatskoj..
 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture