Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
Etnografska zbirka
Zavičajni muzej Slatina arrow Zbirke arrow 9. Zbirka starih razglednica
9. Zbirka starih razglednica PDF Ispis E-mail
Zbirka starih razglednicaRazvoj i izgled Slatine najbolje prikazuju stare razglednice. Zbirka razglednica izdvojena je iz povijesne zbirke Zavičajnog muzeja Slatina. Razglednice su tiskane u razdoblju od kraja XIX. stoljeća do najnovijih dana, a prikazuju prepoznatljive slatinske motive. Na praznom platou ispred crkve sv. Josipa je tržnica- „pijac“, a u južnom dijelu visoka uglovnica „Stari kotar“. Na mjestu današnjeg vatrogasnog doma privatni je objekat ograđen drvenim plotom. Ceste su početkom XX. stoljeća još uvijek neasfaltirane, a odvodni kanali neozidani. U ulici Braće Radić mnoštvo je malih privatnih obrtničkih radnji s obje strane ulice. Tu je do Hotela Frank mjesto za šetnju i viđenje – „korzo“. Na početku je ulice petrolejska javna rasvjeta, a u šezdesetim godinama postavljene su prve žice i stupovi električne rasvjete. Hotel Frank bio je Hotel Böhm. Hotel Slatina - danas Dom zdravlja nasuprot današnje autobusne stanice sagrađen je od crvene pečene opeke, koji joj je izgled sačuvan do danas. Prijevoz se do sredine prošloga stoljeća obavlja zaprežnim kolima, a rijetki putuju automobilima.
Muzej ima bogatu zbirku razglednica sa cijelog slatinskog područja. Na fotografijama iz Voćina najjčešći je motiv župna crkva BDM, koja svojim zvonikom nadvisuje sve ostale kuće, a svojom bjelinom dominira u udolini i okruženju mnogobrojnoga drveća i šuma okolnoga Papuka.
Nakladnici fotografija su Josip Ebner i Leopold Fuchs u Voćinu, knjižar Stjepan Horvat, tiskar Ljudevit Bauer, Samuel Schmutzer u Slatini. Autor fotografija iz šezdesetih je godina Đuro Griesbach. Te će razglednice na najljepši način omogućiti virtualno rekonstruiranje izgleda Slatina, ali i ostalih mjesta slatinske okolice iz prve polovice XX. stoljeća.
 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture