Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
Etnografska zbirka
Zavičajni muzej Slatina arrow Zbirke arrow 9. Zbirka starih razglednica
9. Zbirka starih razglednica PDF Ispis E-mail
Zbirka starih razglednicaRazvoj i izgled Slatine najbolje prikazuju stare razglednice. Zbirka razglednica izdvojena je iz povijesne zbirke Zavičajnog muzeja Slatina. Razglednice su tiskane u razdoblju od kraja XIX. stoljeća do najnovijih dana, a prikazuju prepoznatljive slatinske motive. Na praznom platou ispred crkve sv. Josipa je tržnica- „pijac“, a u južnom dijelu visoka uglovnica „Stari kotar“. Na mjestu današnjeg vatrogasnog doma privatni je objekat ograđen drvenim plotom. Ceste su početkom XX. stoljeća još uvijek neasfaltirane, a odvodni kanali neozidani. U ulici Braće Radić mnoštvo je malih privatnih obrtničkih radnji s obje strane ulice. Tu je do Hotela Frank mjesto za šetnju i viđenje – „korzo“. Na početku je ulice petrolejska javna rasvjeta, a u šezdesetim godinama postavljene su prve žice i stupovi električne rasvjete. Hotel Frank bio je Hotel Böhm. Hotel Slatina - danas Dom zdravlja nasuprot današnje autobusne stanice sagrađen je od crvene pečene opeke, koji joj je izgled sačuvan do danas. Prijevoz se do sredine prošloga stoljeća obavlja zaprežnim kolima, a rijetki putuju automobilima.
Muzej ima bogatu zbirku razglednica sa cijelog slatinskog područja. Na fotografijama iz Voćina najjčešći je motiv župna crkva BDM, koja svojim zvonikom nadvisuje sve ostale kuće, a svojom bjelinom dominira u udolini i okruženju mnogobrojnoga drveća i šuma okolnoga Papuka.
Nakladnici fotografija su Josip Ebner i Leopold Fuchs u Voćinu, knjižar Stjepan Horvat, tiskar Ljudevit Bauer, Samuel Schmutzer u Slatini. Autor fotografija iz šezdesetih je godina Đuro Griesbach. Te će razglednice na najljepši način omogućiti virtualno rekonstruiranje izgleda Slatina, ali i ostalih mjesta slatinske okolice iz prve polovice XX. stoljeća.
 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture