Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
Etnografska zbirka
Zavičajni muzej Slatina arrow Zbirke arrow 10. Zbirka fotografija
10. Zbirka fotografija PDF Ispis E-mail
Zbirka fotografijaZbirka fotografija formirana je u Muzeju od prvih dana njegovoga rada. Fotografije prikazuju da je prvim automobilom u Slatinu došao grof Drašković i s njim se od sjedišta svoga vlastelinstva u Slatini odvezao do Višnjice. U dvadesetim su godinama djeca vlastelinskih upravitelja igrala tenis na pjeskovitim plažama uz rijeku Dravu nedaleko od Kapinaca i u kupaćim su kostimima prema ondašnjoj modi plivala u rijeci. U Voćinu su kupači plivali u zajaženom jezeru usred Voćinke, u Slatinskom Drenovcu u bazenu (?), a u Sladojevcima su sa drvene skakaonice skakali u kupalište.

Zbirka fotografijaFotografija je zabilježila rad sportskog društva Hrvatski sokol 1925. godine kad su zemlju prikupljenu u Bakiću u zavežljajima nosili u zagrebački park Maksimir i dali svoj doprinos formiranju mogile u parku, ali bilježi i rad ostalih sportskih udruga-nogometnog kluba.
Fotograf Stjepan Torjanac u Sopju snimao je skupne fotografije suseljana u narodnim nošnjama, njihove portrete, vjenčanja, sprovode u razdoblju od kraja tridesetih do kraja četrdesetih godina XX. stoljeća. Većina njih snimani su ispred istoga zastora koji sakriva okoliš. Djevojke su snimane pojedinačno ili u parovima, kao kolegice, a dečki češće zajedno s njima u društvu nego sami.

Zbirka fotografijaFotograf Josip Mihuljec u Novoj je Bukovici snimao svakodnevni život svojih seljana, a bio je službeni slikar na vjenčanjima. Večina njegovih mnogobrojnih staklenih negativa još je nepregledana.
U Slatini su fotografske radnje imali Marko Kestenbaum, Ferenc Pipus, Hajster i Smolčić. Ferenc Pipus je bio jedan od prvih slatinskih kinooperatera. Fotografije iz obiteljskih albuma Vesne Kraljević i Vladimire (Lackice) Jergović presnimljene su na digitalni zapis.
Fotografije su formirane u zbirkama: Drugi svjetski rat; Slatinski rimokatolički objekti, Priroda; Obrtnici; Etnografija; Zavičajnici; Udruge; Školstvo i Različito.

 Zbirka fotografija Zbirka fotografija Zbirka fotografija Zbirka fotografija
 Zbirka fotografija   

 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture