Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
Etnografska zbirka
Zavičajni muzej Slatina arrow Zbirke arrow 10. Zbirka fotografija
10. Zbirka fotografija PDF Ispis E-mail
Zbirka fotografijaZbirka fotografija formirana je u Muzeju od prvih dana njegovoga rada. Fotografije prikazuju da je prvim automobilom u Slatinu došao grof Drašković i s njim se od sjedišta svoga vlastelinstva u Slatini odvezao do Višnjice. U dvadesetim su godinama djeca vlastelinskih upravitelja igrala tenis na pjeskovitim plažama uz rijeku Dravu nedaleko od Kapinaca i u kupaćim su kostimima prema ondašnjoj modi plivala u rijeci. U Voćinu su kupači plivali u zajaženom jezeru usred Voćinke, u Slatinskom Drenovcu u bazenu (?), a u Sladojevcima su sa drvene skakaonice skakali u kupalište.

Zbirka fotografijaFotografija je zabilježila rad sportskog društva Hrvatski sokol 1925. godine kad su zemlju prikupljenu u Bakiću u zavežljajima nosili u zagrebački park Maksimir i dali svoj doprinos formiranju mogile u parku, ali bilježi i rad ostalih sportskih udruga-nogometnog kluba.
Fotograf Stjepan Torjanac u Sopju snimao je skupne fotografije suseljana u narodnim nošnjama, njihove portrete, vjenčanja, sprovode u razdoblju od kraja tridesetih do kraja četrdesetih godina XX. stoljeća. Većina njih snimani su ispred istoga zastora koji sakriva okoliš. Djevojke su snimane pojedinačno ili u parovima, kao kolegice, a dečki češće zajedno s njima u društvu nego sami.

Zbirka fotografijaFotograf Josip Mihuljec u Novoj je Bukovici snimao svakodnevni život svojih seljana, a bio je službeni slikar na vjenčanjima. Večina njegovih mnogobrojnih staklenih negativa još je nepregledana.
U Slatini su fotografske radnje imali Marko Kestenbaum, Ferenc Pipus, Hajster i Smolčić. Ferenc Pipus je bio jedan od prvih slatinskih kinooperatera. Fotografije iz obiteljskih albuma Vesne Kraljević i Vladimire (Lackice) Jergović presnimljene su na digitalni zapis.
Fotografije su formirane u zbirkama: Drugi svjetski rat; Slatinski rimokatolički objekti, Priroda; Obrtnici; Etnografija; Zavičajnici; Udruge; Školstvo i Različito.

 Zbirka fotografija Zbirka fotografija Zbirka fotografija Zbirka fotografija
 Zbirka fotografija   

 
« Prethodna   Sljedeća »

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture