Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
 
  
Zavičajni muzej Slatina arrow Edukacijske aktivnosti
Edukacijske aktivnosti
Znanstvena tribina o botaničkom turizmu PDF Ispis E-mail

 

Opširnije... Koliko smo puta prošli pored slatinskog mamutovca, a da nismo bili svjesni da je ono primjer pojedinačnog hortikulturnog spomenika, rijedak i jedinstven na ovim prostorima. Kao zaštićen spomenik prirode nalazi se u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske od 1967. godine.
Možemo li zamisliti da naš mamutovac jednog dana bude atrakcija botaničkog turizma? No prvo se pitamo zašto bi jedno obično stablo bilo turistički zanimljivo? Mamutovac ili gigantska sekvoja je sve, samo ne obično drvo. Ova vrsta smatra se jednom od najstarijih živih bića na našem planetu. Porijeklom je iz Kalifornije, a sada je jedna od rijetkih primjeraka te divovske vrste na europskom tlu. Slatinski mamutovac visok je preko 60 m i obujma preko 5 m. Ove impresivne brojke dostigao je u preko 200 godina starosti.

Opširnije...
 
Radionica tradicijskog ukrašavanja pisanica PDF Ispis E-mail

 

Opširnije... I ove godine održali smo preduskrsnu radionicu u kojoj su naše stalne, kreativne i vješte suradnice Dubravka Šoltić i Ružica Radonjić pokazale kako se ukrašavaju pisanice tehnikom opletanja koncem. Ovu zanimljivu i posebnu tehniku tradicionalno su koristile žene u Sladojevcima, a mi ju kroz jednu ovakvu radionicu nastojimo proširiti na cijeli slatinski kraj te sačuvati od zaborava.

Opširnije...
 
I slatinski Muzej kuha s Muzejima u loncu PDF Ispis E-mail

 

Opširnije...„prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto najživlja slika onih prije nas, čija su jela ovisila o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima.”
(www.muzejuloncu.com)

Da hrana nije samo hrana na vrlo zanimljiv način pokazuje projekt Muzej u loncu koji je pokrenuo Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega. Projektom se žele pobuditi sjećanja i uspomene na zaboravljena tradicionalna jela s kraja 19. i početka 20. st. te sakupiti što više starih i originalnih recepata. Rekonstrukcijom tj. pripremom jela, kuhinja naših starih vraća se u život, dok se pomnim dokumentiranjem pripreme i detaljnim ispitivanjem kazivača čuva od zaborava. 

Opširnije...
 
Obilježavanje međunarodnog Dana srednjoškolaca PDF Ispis E-mail

 

Opširnije...U prigodnom prostoru Školske zbirke Muzeja u petak, 21. studenog, otvorena je izložba Najljepše je đačko doba kao posveta srednjoškolskim danima i uspomenama na njih. Izložbu su organizirali Gradski savjet mladih, Udruga srednjoškolaca i Zavičajni muzej  povodom obilježavanja međunarodnog Dana srednjoškolaca. Radi se o sjećanju na praške studente i profesore strijeljane 17. studenog 1939. zbog mirnih prosvjeda protiv nacističke okupacije, dok je njih više od tisuću bilo deportirano u logore. Spomen koji se u europskim zemljama redovito obilježava u nas je zaživio u posljednjih nekoliko godina, a povezan je i s upoznavanjem sa sadržajem Europske deklaracije o pravima srednjoškolaca.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 8 od 12

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture