Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
 
  
Zavičajni muzej Slatina arrow Edukacijske aktivnosti
Edukacijske aktivnosti
Čuvajmo tradicijsku baštinu – krznarski obrt PDF Ispis E-mail

 Opširnije... Na razvoj i kulturološki izgled Slatine utjecalo je više faktora; geografski položaj, povijesne okolnosti, tradicija… Jedan od faktora bio je pojava i razvoj obrtništva u gradu. Sa svojim skromnim početcima započeli su gospodarski razvoj ne samo Slatine nego i njezine okolice. Na razglednicama središta Slatine iz prvih desetljeća 20. stoljeća dominiraju niske prizemnice s brojnim trgovačkim i obrtničkim radnjama. U registru obrtnika iz početka 20. stoljeća spominju se: krznar, užar, licitar, kotlar, klompar, šuster, stolar, krojač, kovač, češljar, četkar, opančar, lončar, brijač… ukupno 387 obrtnika na širem slatinskom području. Svi oni su svojim radom i utjecajem pridonijeli formiranju kulturne, povijesne, etničke i etnografske slike ovog prostora. Većina obrta je egzistirala do sredine ili kraja 20. stoljeća. Jedan od rijetkih obrtnika koji je i dalje aktivan je krznarski obrt obitelji Gribl u Slatini. Zbog svog značaja obrt je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem: Z- 3611.

Opširnije...
 
Znanstvena tribina o botaničkom turizmu PDF Ispis E-mail

 

Opširnije... Koliko smo puta prošli pored slatinskog mamutovca, a da nismo bili svjesni da je ono primjer pojedinačnog hortikulturnog spomenika, rijedak i jedinstven na ovim prostorima. Kao zaštićen spomenik prirode nalazi se u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske od 1967. godine.
Možemo li zamisliti da naš mamutovac jednog dana bude atrakcija botaničkog turizma? No prvo se pitamo zašto bi jedno obično stablo bilo turistički zanimljivo? Mamutovac ili gigantska sekvoja je sve, samo ne obično drvo. Ova vrsta smatra se jednom od najstarijih živih bića na našem planetu. Porijeklom je iz Kalifornije, a sada je jedna od rijetkih primjeraka te divovske vrste na europskom tlu. Slatinski mamutovac visok je preko 60 m i obujma preko 5 m. Ove impresivne brojke dostigao je u preko 200 godina starosti.

Opširnije...
 
Radionica tradicijskog ukrašavanja pisanica PDF Ispis E-mail

 

Opširnije... I ove godine održali smo preduskrsnu radionicu u kojoj su naše stalne, kreativne i vješte suradnice Dubravka Šoltić i Ružica Radonjić pokazale kako se ukrašavaju pisanice tehnikom opletanja koncem. Ovu zanimljivu i posebnu tehniku tradicionalno su koristile žene u Sladojevcima, a mi ju kroz jednu ovakvu radionicu nastojimo proširiti na cijeli slatinski kraj te sačuvati od zaborava.

Opširnije...
 
I slatinski Muzej kuha s Muzejima u loncu PDF Ispis E-mail

 

Opširnije...„prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto najživlja slika onih prije nas, čija su jela ovisila o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima.”
(www.muzejuloncu.com)

Da hrana nije samo hrana na vrlo zanimljiv način pokazuje projekt Muzej u loncu koji je pokrenuo Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega. Projektom se žele pobuditi sjećanja i uspomene na zaboravljena tradicionalna jela s kraja 19. i početka 20. st. te sakupiti što više starih i originalnih recepata. Rekonstrukcijom tj. pripremom jela, kuhinja naših starih vraća se u život, dok se pomnim dokumentiranjem pripreme i detaljnim ispitivanjem kazivača čuva od zaborava. 

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 8 od 13

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture