Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
 
Zgrada muzeja 
Zavičajni muzej Slatina arrow Muzej
Muzej
Zavičajni muzej Slatina
 
Zavičajni muzej Slatina sakuplja, čuva i izlaže na povremenim izložbama predmete prirodne, materijalne i duhovne kulturne baštine, koji potječu s područja grada Slatine i općina Čađavica, Sopje, Voćin, Mikleuš i Nova Bukovica. Muzej je osnovan 1984. godine. U stalnom će se postavu posjetitelji moći upoznati sa slatinskom tisućugodišnjom poviješću, njezinom bogatom kulturnom baštinom. Muzej će pokazati kulturni identitet Slatine i slatinskog kraja i definirati prepoznatljivost i posebnost Slatine i njezine kulture u širem hrvatskom krugu.
 
Povijest muzeja
 
Opširnije...Zavičajni muzej Slatina osnovan je 1985. godine. Dvadeset i dvije godine djelovao je u sastavu druge ustanove – Narodnog sveučilišta, Centra za kulturu, Pučkog otvorenog učilišta Slatina. Kao samostalna ustanova osnovan je 2006. godine. Za smještaj zbirki kao i za izložbe koristio je kroz svoju kratku povijest više gradskih prostora. U vrijeme osnivanja prvi je prostor imao u manjem povijesnom zadanju - kuriji Draškovićev „Dvorac“, 
Opširnije...
 
Zgrada “stari kotar“/“stara škola“
 
Opširnije...Zgrada je smještena na uglu koji povezuje Trg sv. Josipa i Ulicu Ante Kovačića i uspjela je odoljeti vremenskim nepogodama, različitim namjenama, korisnicima, intervencijama, čak i potresu 1981. godine i dočekati vrijeme obnove. Veliki značaj i atraktivnost daje joj izuzetna lokacija u središtu Slatine, neposredno uz glavni gradski trg, laka dostupnost i činjenica da je jedan od posljednjih ostataka stare slatinske urbane jezgre.
Opširnije...
 

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture