Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
 
Zgrada muzeja 
Zavičajni muzej Slatina arrow Muzej
Muzej
Zavičajni muzej Slatina
 
Zavičajni muzej Slatina sakuplja, čuva i izlaže na povremenim izložbama predmete prirodne, materijalne i duhovne kulturne baštine, koji potječu s područja grada Slatine i općina Čađavica, Sopje, Voćin, Mikleuš i Nova Bukovica. Muzej je osnovan 1984. godine. U stalnom će se postavu posjetitelji moći upoznati sa slatinskom tisućugodišnjom poviješću, njezinom bogatom kulturnom baštinom. Muzej će pokazati kulturni identitet Slatine i slatinskog kraja i definirati prepoznatljivost i posebnost Slatine i njezine kulture u širem hrvatskom krugu.
 
Povijest muzeja
 
Opširnije...Zavičajni muzej Slatina osnovan je 1985. godine. Dvadeset i dvije godine djelovao je u sastavu druge ustanove – Narodnog sveučilišta, Centra za kulturu, Pučkog otvorenog učilišta Slatina. Kao samostalna ustanova osnovan je 2006. godine. Za smještaj zbirki kao i za izložbe koristio je kroz svoju kratku povijest više gradskih prostora. U vrijeme osnivanja prvi je prostor imao u manjem povijesnom zadanju - kuriji Draškovićev „Dvorac“, 
Opširnije...
 
Zgrada “stari kotar“/“stara škola“
 
Opširnije...Zgrada je smještena na uglu koji povezuje Trg sv. Josipa i Ulicu Ante Kovačića i uspjela je odoljeti vremenskim nepogodama, različitim namjenama, korisnicima, intervencijama, čak i potresu 1981. godine i dočekati vrijeme obnove. Veliki značaj i atraktivnost daje joj izuzetna lokacija u središtu Slatine, neposredno uz glavni gradski trg, laka dostupnost i činjenica da je jedan od posljednjih ostataka stare slatinske urbane jezgre.
Opširnije...
 

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture