Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti
Novosti
Praznici u Muzeju PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 30. 03. 2015.

 

Opširnije... Provedite uskrsne blagdane u Muzeju! U predvorju će vas dočekati velika pisanica koju su prvog dana proljeća marljivo ukrašavali učenici Osnovne škole Josipa Kozarca sa svojom učiteljicom likovnog odgoja Tatjanom Lulić Prpić. Kao ideja za ukrašavanje poslužio im je motiv inspiriran tradicijskim tekstilnim rukotvorstvom koji je u ovoj interpretaciji dobio pomalo avangardistička obilježja. Na ovakav se način, kao i ostalim Muzejskim sadržajima, kontinuirano afirmira bogatstvo kulturne i etnografske baštine slatinskog kraja. U razdoblju od 1. do 12. travnja za ulaznicu u Muzej vam može poslužiti ukrašena pisanica koja će upotpuniti ionako već šareno muzejsko gnijezdo  s pisanicama koja su prethodnih godina izradili učenici slatinskih osnovnih škola.

Opširnije...
 
Znanstvena tribina o botaničkom turizmu PDF Ispis E-mail
Utorak, 24. 03. 2015.

 

Opširnije... Koliko smo puta prošli pored slatinskog mamutovca, a da nismo bili svjesni da je ono primjer pojedinačnog hortikulturnog spomenika, rijedak i jedinstven na ovim prostorima. Kao zaštićen spomenik prirode nalazi se u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske od 1967. godine.
Možemo li zamisliti da naš mamutovac jednog dana bude atrakcija botaničkog turizma? No prvo se pitamo zašto bi jedno obično stablo bilo turistički zanimljivo? Mamutovac ili gigantska sekvoja je sve, samo ne obično drvo. Ova vrsta smatra se jednom od najstarijih živih bića na našem planetu. Porijeklom je iz Kalifornije, a sada je jedna od rijetkih primjeraka te divovske vrste na europskom tlu. Slatinski mamutovac visok je preko 60 m i obujma preko 5 m. Ove impresivne brojke dostigao je u preko 200 godina starosti.

Opširnije...
 
Prva samostalna izložba slika Josipa Jurkina: More, rijeke i jezera (12.3. – 12.4.2015.) PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 12. 03. 2015.

 

Opširnije... Nakon višedesetljetnog bavljenja amaterskim slikarstvom, kontinuiranog sudjelovanja u radu Slatinskog likovnog kluba i izlaganja na skupnim izložbama, Josip Jurkin se po prvi put samostalno predstavlja izložbom svojih pejzaža.

Opširnije...
 
Radionica tradicijskog ukrašavanja pisanica PDF Ispis E-mail
Srijeda, 11. 03. 2015.

 

Opširnije... I ove godine održali smo preduskrsnu radionicu u kojoj su naše stalne, kreativne i vješte suradnice Dubravka Šoltić i Ružica Radonjić pokazale kako se ukrašavaju pisanice tehnikom opletanja koncem. Ovu zanimljivu i posebnu tehniku tradicionalno su koristile žene u Sladojevcima, a mi ju kroz jednu ovakvu radionicu nastojimo proširiti na cijeli slatinski kraj te sačuvati od zaborava.

Opširnije...
 
I slatinski Muzej kuha s Muzejima u loncu PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 05. 03. 2015.

 

Opširnije...„prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto najživlja slika onih prije nas, čija su jela ovisila o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima.”
(www.muzejuloncu.com)

Da hrana nije samo hrana na vrlo zanimljiv način pokazuje projekt Muzej u loncu koji je pokrenuo Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega. Projektom se žele pobuditi sjećanja i uspomene na zaboravljena tradicionalna jela s kraja 19. i početka 20. st. te sakupiti što više starih i originalnih recepata. Rekonstrukcijom tj. pripremom jela, kuhinja naših starih vraća se u život, dok se pomnim dokumentiranjem pripreme i detaljnim ispitivanjem kazivača čuva od zaborava. 

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 61 - 75 od 78

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture