Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti
Novosti
Međunarodni glazbeni festival 21. Dani Milka Kelemena PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 01. 10. 2015.

 Opširnije...Međunarodni glazbeni festival 21. Dani Milka KelemenaU organizaciji Udruge DMK i Turističke zajednice grada Slatine u srijedu, 7. listopada, u crkvi svetog Josipa u Slatini s početkom u 20 sati, Komorni studio Zagrebačke filharmonije svečano će otvoriti glazbeni festival XXI. Dani Milka Kelemena. Glazbeni festival se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, Grada Zagreba, Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine. Suorganizatori festivala su: Općina Nova Bukovica, Zavičajni muzej Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina, Srednja škola Marka Marulića Slatina i Osnovna glazbena škola Slatina. Program festivala je sljedeći:

Opširnije...
 
“Tragom Gutmannovih pruga“: sjećanje na mali vlak slavonske Podravine PDF Ispis E-mail
Petak, 28. 08. 2015.

 Opširnije...Povodom Dana grada i prigodom zatvaranja Slatinskog ljeta predstavljamo Vam zanimljivu i nostalgičnu povijesno-dokumentarnu izložbu posvećenu uspomeni na znamenitu Slavonsko-podravsku željeznicu, poznatiju pod imenom Gutmannove pruge.
Izložba “Tragom Gutmannovih pruga“ autora Ivice Brusača donosi priču o uskotračnoj željeznici koja je svojom razgranatom mrežom imala presudnu ulogu u gospodarskom razvoju i napretku čitavog slavonsko-podravskog kraja, ali i osobit kulturni i društveni značaj u formiranju identiteta naše regije. Oni stariji sjećaju se i danas s poštovanjem i posebnim sentimentom malog vlaka, popularnog “Guce” ili "Ćire", koji je povezivao Osijek, Belišće, Donji Miholjac sa Slatinom, Orahovicom, Voćinom, prevozio ljude na posao, u školu, a sirovine i proizvode podravskog kraja i s papučkih obronaka odnosio do pretovarnih mjesta odakle su se prevozile dalje, sada kolosijecima normalne širine, prema svojim odredištima.

Opširnije...
 
Posjet Turističkih zajednica VPŽ-a PDF Ispis E-mail
Petak, 03. 07. 2015.

 

Opširnije...Djelatnike Turističkih zajednica Virovitičko-podravske županije te putničke agencije Niba tours iz Koprivnice dočekali su u njihovom radnom posjetu Muzeju pročelnik Ureda gradonačelnika, Radenko Pavić, kao domaćin uime Grada, te naša ravnateljica. Goste je provela kroz priču o prošlosti slatinskog kraja, fragmentima života iz prapovijesti, prekrasnom arheološkom nalazu iz Čađavice, jednoj od najznamenitijih kasnosrednjovjekovnih građevina kontinentalne Hrvatske – voćinskoj crkvi i franjevačkom samostanu, plemićkim obiteljima i upraviteljima njihovih imanja, te počecima razvoja slatinske industrije. Priča se nastavlja prirodnim znamenitostima, obrtničkom tradicijom i  etnografskim osobitostima, kao i cijelim nizom drugih zanimljivih činjenica koje možete doznati u stalnom postavu Muzeja.

Opširnije...
 
Otvorenje stalnog postava Spomen sobe Domovinskog rata PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 22. 06. 2015.

 

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske pozivamo Vas na otvorenje stalnog postava Spomen sobe Domovinskog rata i izložbe "Moj križ svejedno gori", filatelističke izložbe "Pape na poštanskim markama", te prigodno predavanje fra Vatroslava Frkina "Pape o obitelji" koje će se održati 24. lipnja /srijeda) 2015. u 19,30 sati u Zavičajnom muzeju Slatina.

 
Fotozapisi dana muzeja, 13–21. svibnja 2015. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 28. 05. 2015.

 

Opširnije... Ovogodišnje su svibanjske dane muzeja u našem Muzeju obilježili najmlađi posjetitelji, učenici slatinskih osnovnih i srednjih škola. Na zanimljivoj edukativnoj radionici-pričaonici 14. svibnja učenici 4 c razreda Osnovne škole Eugena Kumičića doznali su kroz igru i predavanje priču o slatinskoj uljari, već pomalo zaboravljenom simbolu industrijske prošlosti grada, i njezinom nestanku u požaru u studenom 1963. godine. Na koncu su napisali izvrsne i živopisne sastave o svemu što su čuli, za svoj trud dobili i nagrade, a kako je to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji. 

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 46 - 60 od 70

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture