Zavičajni muzej Slatina
Informacije
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti
Novosti
Otvorenje stalnog postava Spomen sobe Domovinskog rata PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 22. 06. 2015.

 

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske pozivamo Vas na otvorenje stalnog postava Spomen sobe Domovinskog rata i izložbe "Moj križ svejedno gori", filatelističke izložbe "Pape na poštanskim markama", te prigodno predavanje fra Vatroslava Frkina "Pape o obitelji" koje će se održati 24. lipnja /srijeda) 2015. u 19,30 sati u Zavičajnom muzeju Slatina.

 
Fotozapisi dana muzeja, 13–21. svibnja 2015. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 28. 05. 2015.

 

Opširnije... Ovogodišnje su svibanjske dane muzeja u našem Muzeju obilježili najmlađi posjetitelji, učenici slatinskih osnovnih i srednjih škola. Na zanimljivoj edukativnoj radionici-pričaonici 14. svibnja učenici 4 c razreda Osnovne škole Eugena Kumičića doznali su kroz igru i predavanje priču o slatinskoj uljari, već pomalo zaboravljenom simbolu industrijske prošlosti grada, i njezinom nestanku u požaru u studenom 1963. godine. Na koncu su napisali izvrsne i živopisne sastave o svemu što su čuli, za svoj trud dobili i nagrade, a kako je to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji. 

Opširnije...
 
Svibanjski dani muzeja, 13 – 21. svibnja PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 11. 05. 2015.

 

Opširnije... I ove se godine pridružujemo obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, uz zanimljiva zbivanja i programe koji će se u našem Muzeju odvijati od 13. do 21. svibnja. Prigoda je to za podsjećanje na značajnu društvenu ulogu muzeja, te važnost posredovanja baštinskih znanja.
Središnji je događaj otvorenje povijesno-dokumentarne izložbe “Industrijska baština istočne Hrvatske“, u srijedu, 13. svibnja u 18:30. Radi se o zajedničkom projektu muzeja Slavonije, Baranje i Srijema u sklopu Muzejske udruge istočne Hrvatske koji nam predstavlja bogatu industrijsku baštinu i arhitekturu često eklektičkih historicističkih obilježja iz druge polovice 19. i prvih desetljeća 20. stoljeća, upućuje na prve zamahe gospodarskog jačanja istočnohrvatske regije, te upozorava na ugroženost ove baštine i problem njene održivosti.

Opširnije...
 
„Ovo se jaje za prijateljstvo daje“ PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 02. 04. 2015.

 

Opširnije...Zanimljiv i osebujan običaj poznat kao matkanje izvodila su djeca u selima slatinskog kraja na Bijelu nedjelju ili Mali Uskrs, dakle prvu nedjelju poslije Uskrsa. Naime, toga bi dana djevojčice izabrale svoju najbolju prijateljicu za matku i uz riječi “ovo se jaje za prijateljstvo daje” izmijenile s njom pisanicu, te tako stvarale trajno prijateljstvo koje je obvezivalo i povezivalo u sreći i nesreći, radosti i tuzi, u radu na polju i u svakodnevnom životu. Prijateljice – matke ostajale bi jedna drugoj vjerne i odane cijeli život, a kasnije bi to prijateljstvo često prerastalo u kumstvo.

Opširnije...
 
Praznici u Muzeju PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 30. 03. 2015.

 

Opširnije... Provedite uskrsne blagdane u Muzeju! U predvorju će vas dočekati velika pisanica koju su prvog dana proljeća marljivo ukrašavali učenici Osnovne škole Josipa Kozarca sa svojom učiteljicom likovnog odgoja Tatjanom Lulić Prpić. Kao ideja za ukrašavanje poslužio im je motiv inspiriran tradicijskim tekstilnim rukotvorstvom koji je u ovoj interpretaciji dobio pomalo avangardistička obilježja. Na ovakav se način, kao i ostalim Muzejskim sadržajima, kontinuirano afirmira bogatstvo kulturne i etnografske baštine slatinskog kraja. U razdoblju od 1. do 12. travnja za ulaznicu u Muzej vam može poslužiti ukrašena pisanica koja će upotpuniti ionako već šareno muzejsko gnijezdo  s pisanicama koja su prethodnih godina izradili učenici slatinskih osnovnih škola.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 46 - 60 od 67

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture