Zavičajni muzej Slatina
Vijesti
Novosti
Muzej
Zbirke
Izložbe
Zavičajnici
Edukacijske aktivnosti
Istraživački rad
Muzejske publikacije
Donacije
Linkovi
Elektronička knjižara
Javna nabava i pristup informacijama
 
Tadicijski nakit 
Zavičajni muzej Slatina arrow Novosti
Novosti
Obavijest o održavanju razgovora s kandidatima na natječju za radno mjesto ravnatelja/ice Zavičajnog PDF Ispis E-mail
Petak, 11. 09. 2020.
Obavijest o održavanju razgovora s kandidatima na natječju za radno mjesto ravnatelja/ice Zavičajnog muzeja Slatina
 
Natječaj za imenovanje ravnatelja/ravnateljice Zavičajnog muzeja Slatina PDF Ispis E-mail
Srijeda, 26. 08. 2020.
 Natječaj za imenovanje ravnatelja/ravnateljice Zavičajnog muzeja Slatina
 
Čuvajmo tradicijsku baštinu – krznarski obrt PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 04. 11. 2019.

 Opširnije... Na razvoj i kulturološki izgled Slatine utjecalo je više faktora; geografski položaj, povijesne okolnosti, tradicija… Jedan od faktora bio je pojava i razvoj obrtništva u gradu. Sa svojim skromnim početcima započeli su gospodarski razvoj ne samo Slatine nego i njezine okolice. Na razglednicama središta Slatine iz prvih desetljeća 20. stoljeća dominiraju niske prizemnice s brojnim trgovačkim i obrtničkim radnjama. U registru obrtnika iz početka 20. stoljeća spominju se: krznar, užar, licitar, kotlar, klompar, šuster, stolar, krojač, kovač, češljar, četkar, opančar, lončar, brijač… ukupno 387 obrtnika na širem slatinskom području. Svi oni su svojim radom i utjecajem pridonijeli formiranju kulturne, povijesne, etničke i etnografske slike ovog prostora. Većina obrta je egzistirala do sredine ili kraja 20. stoljeća. Jedan od rijetkih obrtnika koji je i dalje aktivan je krznarski obrt obitelji Gribl u Slatini. Zbog svog značaja obrt je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem: Z- 3611.

Opširnije...
 
Ovce koje piju more PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 30. 05. 2019.

 Opširnije... Zavičajni muzej Slatina poziva vas 1. lipnja 2019. godine u 19:00 h na otvorenje izložbe "Ovce koje piju more".
Izložba novinara i publicista Stanka Ferića «Ovce koje piju more» rezultat je intenzivnog istraživanja povijesti i kulturne baštine Kornata, otočja koje se nalazi unutar Šibensko-kninske županije. Fotografije na kojima je ovjekovječena ljepota kornatskog otočja, otočani, flora i fauna rezultat su vještog reportažnog oka Stanka Ferića koji se na Kornate uputio u potrazi za poslom. Kao i sve što nam je u životu nedovoljno poznato tako su i Kornati u svijesti građana Republike Hrvatske gledani kao nenaseljeno otočje na kojima nerijetko haraju požari, sunce nemilosrdno prži gotovo svaki oblik života (u nedostatku zelenila i nastambi). Vrhunac života predstavljaju ovce koje piju morsku vodu. Tako barem legenda kaže. Stanko Ferić se svojim dolaskom i privremenim životom na Kornatima uvjerio u sasvim suprotno. Kornati su itekako naseljeno otočje (preko sto obitelji živi u naseljima), na kojima je uspješno organiziran život. Osim u naseljenost otočja, Ferić se uvjerio da ovce ne piju morsku vodu. Osim turizma obitelji se bave i uzgojem ovaca, ugostiteljstvom, ribarstvom te prodajom voća i povrća.

Opširnije...
 
Inovacije i digitalna budućnost u Zavičajnom muzeju Slatina PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27. 05. 2019.

Opširnije... Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi već koriste razne tehnologije, što čini muzejske sadržaje dostupnijima i zanimljivijima novim vrstama muzejskih posjetitelja, a i otvara nove mogućnosti prezentacije muzejskih zbirki i sadržaja.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 15 od 77

 
Najnovije vijesti
Popularno

Zavičajni muzej Slatina ©, design by Ture